Ijsjes en smurfen…

Er is de afgelopen dagen weer heel wat werk verricht op de werf, de hoogste tijd dus om onze trouwe lezers op de hoogte te brengen van onze vorderingen.

Donderdagavond heb ik me een avondje geamuseerd met het weghalen van een deel van de pannen aan de rechterkant van het grote dak omdat deze niet mooi op een lijn lagen. We zijn een beetje perfectionistisch en dus moesten ze er af zodat we ze opnieuw kunnen leggen en dit keer perfect op een lijn.

Vrijdag hebben Jens, Papa Ronny en Eefje hun amusement gehad om het stro dat tijdelijk in de keuken gestapeld was te verplaatsen zodat er in de keuken gewerkt kon worden aan de vloer. Eerst werd de afvoer van het kookeiland op zijn plaats gelegd en daarna werden de OSB-platen op hun plaats gelegd.

Zaterdag waren Papa Jef en Mario ’s morgens vroeg alweer present om ons te komen helpen. Papa Jef moest nog eventjes terug op en af naar de houthandel om een voorraad “juffers” op te halen. De “juffers” zijn gedrenkte balken van 18cm x 6cm die zullen gebruikt worden om het stro in de muren aan te drukken. Aangezien woensdag onze architect, Peter Vos, langskomt om ons te begeleiden bij het bouwen van onze eerste muur, moeten we zorgen dat er voldoende materiaal aanwezig is en dat we klaar zijn om aan de muren te beginnen. Tot we zover zijn is er nog veel werk te doen en dus vliegen we er maar meteen in. Eefje en ikzelf rijden ook nog even langs de groene kachel om onze pelletkachel te bestellen en alvast een stuk buis op te halen zodat we deze door het dak kunnen steken om zo onze schoorsteen op de juiste plaats te kunnen zetten. Ondertussen zorgen Papa Ronny en Mario ervoor dat er aan het plafond van ons overdekt terras vooraan alvast onderdak vastgeniet wordt. Met schaliebord zorgen ze dat er een draagvlak is om de strobalen in de vloer van de studio te stapelen. De schaliebord-planken worden 30cm uit mekaar vastgenageld, net als in het dak. Daarna worden de strobalen in de vloer gestoken. Daarmee zijn ze alvast begonnen als wij terugkomen van de groene kachel.

Het lukt niet zo goed om het stro in de vloer te steken, maar dat komt vooral omdat ze geen triplex plank gebruiken om het stro makkelijker tussen de balken te doen glijden. Eventjes demonstreren hoe het moet en het gaat meteen een stuk vlotter. Terwijl Papa Ronny en Eefje het stro doorgeven naar boven, duwen Mario en ikzelf het stro tussen de balken.

Als Papa Jef terugkomt van de houthandel met de “juffers” worden deze met vereende krachten van de remork gelost en in de keuken gestapeld. Het ziet er net uit als een blits groen kookeiland…

Daarna kruipen Papa Jef, Mario en ikzelf op het dak om aan de linkerkant van het grote dak de panlatten op hun plaats te leggen. Na de middag komen ook Jens en Niels toe om een handje toe te steken. Samen met Papa Ronny en Eefje werken zij beneden verder op de afvoer van de toiletten op hun plaats te leggen.

Het werk vlot goed en als de ijsboer voorbij rijdt vinden we dan ook dat we een ijsje verdiend hebben. Papa Jef wuift vanop het dak naar de ijsboer dat hij moet stoppen en ik haast me naar beneden om ijsjes te gaan bestellen. Als ik binnen kom blijkt mijn vrouwke naar de winkel te zijn om enkele koppelstukken te kopen voor de afvoer. Eventjes bellen om te zien hoe lang ze nog wegblijft en stiekem hopen dat ik een extra ijsje kan opeten, maar ze blijkt al op de terugweg te zijn. Dan toch maar een ijsje delen… Straffer nog mijn vrouwke is langs de bakker geweest en heeft een echte smurfenvlaai meegebracht. We hadden begrepen dat Mario een beetje zot is van smurfenvlaai, vandaar.

Na ons ‘vieruurtje’ wordt er nog even verder gewerkt, maar niet te lang want Eefje en ik hebben afgesproken met de maten om te gaan eten en we worden om 18u30 verwacht in Beringen. Terwijl wij ons haasten langs ons moeder om ons op te frissen, werken Papa Ronny, Jens en Niels nog even verder aan de afvoer totdat deze op zijn plaats zegt.

Vanmorgen om 9u zijn Eefje en ikzelf alweer op de werf. Eefje begint met het opvullen van de gaten tussen de balen in de vloer met los stro en ikzelf ga het dak op om de kantpannen en de bovenste twee rijen pannen op het grote dak links te leggen. Onder ons tweeën vlot het werk uiteraard niet zo goed als gisteren, toen we met zijn zevenen bezig waren, maar we gaan dapper door. ’s Namiddags komen ook Papa Ronny en Jens ons weer een handje toesteken. In ons enthousiasme om de vloer op zijn plaats te leggen in de keuken, waren we vergeten om naast de afvoer ook te zorgen voor toevoer van water en dus moet de vloer terug los (gelukkig waren de OSB-platen maar met één nagel tijdelijk op hun plaats geslagen en viel dat best mee).

Terwijl ik verder werk op het dak, zorgt de rest ervoor dat alle leidingen van de keuken op hun plaats liggen en dat de afvoer van de toiletten definitief op hun plaats liggen en naar buiten geleid worden. Als ik klaar ben op het dak is er beneden ook flink doorgewerkt, want er ligt al vloer in de keuken, de eetkamer en de living! We zetten ons eventjes in een plooistoeltje in de living, kwestie van het gevoel van ruimte te ervaren dat we zullen hebben als we hier binnenkort zullen wonen. Zalig!

Het waren zware dagen, maar mede dankzij iedereen dat ons een handje is komen toesteken is er weer heel wat werk verricht en is ons strohuisje weer een beetje meer af.

Morgen gaan we ons boodschappenlijstje afwerken, want er moet her en der nog wat materiaal opgehaald worden en dinsdag wordt er dan weer flink door gewerkt…