Dakpannen, wilgentakken en regen…

Vanmorgen weer vroeg uit ons bed, want we hebben ons weer heel wat voorgenomen voor vandaag.

We beginnen met het inladen van de wilgentakken die we nog bij ons moeder in de garage hadden liggen. Morgen komt immers onze Peter langs om de eerste stromuur te bouwen en dan hebben we de takken nodig. Meer hierover in het verslagje van morgen…

Aangekomen op de werf, laden we de wilgentakken uit en leggen deze in onze keuken, alias de werkuimte. Daarna laden we de camionette uit, want deze moet leeg zijn zodat we onze Velux-ramen kunnen gaan oppikken bij Paesen.

Terwijl Eefje naar Paesen rijdt om onze Velux-ramen op te pikken, klim ik alvast op ons dak om de dakpannen aan de rechterkant verder op hun plaats te leggen. Het is verschrikkelijk warm en dus moet ik regelmatig even van het dak af om af te koelen. Omdat we vandaag geen hulp hebben, vlot het werk niet zo snel, maar we houden de moed er in! Er zullen immers nog dagen zijn dat we maar met ons tweetjes zullen zijn.

Tegen de middag komt Eefje toe met de Velux-ramen. Netjes ingepakt in maar liefst 8 dozen! De camionette wordt dus weer een keertje uitgeladen. Dan is het hoog tijd voor onze middagpauze.

Na de middagpauze gaat Eefje aan de slag om ons materiaal weer in de camionette te laden (het blijft immers onze “mobiele werfkeet”). Daarna begint ze met het op lengte zagen van de wilgentakken en deze van een scherpe punt te voorzien. Met de hakbijl is dat best zwaar werk. Bij het opbouwen van de stromuren worden deze takken gebruikt om de strobalen in verband te houden. Morgen kom ik hierop nog in detail terug.

Ikzelf kruip weer op het dak om pannen te leggen. De pannen van de bovenste rij willen niet echt mooi passen en als het dan ook nog eens begint te regenen, houd ik het voor vandaag voor bekeken. Ik zal een keer samen met Papa Jef zien hoe we dit best oplossen zodat de rijen mooi aansluiten.

Ik steek dan maar een handje toe bij het snoeien en op lengte zagen van de wilgentakken. Met de cirkelzaag gaat het op lengte zagen en aanscherpen een stuk vlotter.

Met de cirkelzaag is het een koud kunstje om de wilgentakken op de juiste lengte te zagen.

Zo hoeft Eefje enkel nog de uitstekende punten van de takken met de bijl te lijf gaan. We werken flink door en tegen de avond zijn alle takken op lengte en hebben we dus een redelijke voorraad voor morgen.

Eefje gaat de takken te lijf met de bijl zodat er geen uitstekende punten meer zijn en ze makkelijker door de strobaal geslagen kunnen worden.

Nog even de werf opruimen en we gaan op tijd naar huis om morgenvroeg weer fris en monter op de werf te kunnen staan.

Eefje keert voor de eerste keer onze mooie OSB-vloer. Zo is het netjes om morgen onze architect te ontvangen...