Dakwerken allerhande…

Vandaag was Papa Jef er alweer om 8u en wij dus ook. Enfin, ikzelf iets later, want was vanmorgen een beetje onwel en daardoor dus iets later op de werf aanwezig.

Toen ik uiteindelijk toekwam waren Eefje en Papa Jef al druk bezig om de overgang tussen muur en het kleine dak van lood te voorzien, terwijl Mario de stellingen, die niet meer nodig zijn, aan het afbreken was.

Een woordje uitleg bij het lood…

We zijn gisteren drie rollen lood gaan halen bij Paesen, afmeting 6m x 33,5cm. Opgerold lijkt het een klein licht rolletje, totdat je dat dus opneemt en merkt dat dit toch echt wel 28kg weegt! Het lood wordt in stukken van ongeveer 1m afgeknipt en dan omgeplooid op 15cm. Langs de zijkant van het kleine dak heeft Papa Jef al een plank voorzien waartegen het lood kan vastgespijkerd worden met koperen spijkers. Het lood wordt dan aan de andere kant mooi over de pannen geplooid. Zo zijn we zeker dat er geen water achter de pannen in de muur kan dringen.

Het lood wordt uitgerold over de pannen en omgeplooid tegen de muur om te voorkomen dat er water achter de pannen in loopt en de muur binnen dringt.

Om een perfect afwatering te verzekeren wordt het lood zo gelegd dat het gedeeltelijk overlapt en het bovenliggende lood over het onderliggende lood ligt.

En zo ziet het eindresultaat er uit.

Terwijl Eefje en Papa Jef verder werken, zetten Mario en ik de stelling klaar onder het sierdak boven de voordeur en aan de rechterkant onder het kleine dak. Vervolgens kloppen we de panlatten vast aan de rechterkant van het kleine dak.

Mario en ik zorgen dat de panlatten op hun plaats komen.

Ondertussen maken Eefje en Papa Jef de kepers klaar voor het sierdakje. We hergebruiken hiervoor enkele balken die we op overschot hadden van de tussenschotten in de vloer. Aangezien het sierdakje toch best wel wat gewicht zal dragen, (Onze dakpannen zijn nu eenmaal niet van het lichtste soort…) wordt er ook gezorgd dat het dak voldoende verankerd wordt in de muur.

De kepers rusten op de draagbalk van het houtskelet. Hierboven worden twee extra balken in een hoek geplaatst om de kepers op hun plaats te houden. Om deze balken zelf vast te zetten worden er nog enkele stevige balken vertikaal gezet waaraan deze extra verankerd worden. Dit alles is echt wel nodig, want het sierdakje zal in totaal toch een goeie 500 tot 600 kg gaan wegen!

Terwijl Mario de laatste panlatten afwerkt, slijp ik alvast enkele pannen op maat om als halve pannen te dienen. We hebben immers een deel halve pannen te kort en deze zullen pas na het bouwverlof geleverd worden. Deze doorgeslepen pannen zullen we gebruiken aan de kant van de muur zodat deze mooi onder het lood verborgen zullen liggen, waardoor de rode rand van het doorslijpen niet zichtbaar zal zijn. De mooie afgewerkte halve pannen gebruiken we dan aan de straatkant.

Met de grote slijpschijf is het doorslijpen van de pannen een koud kunstje. De slijpschijf gaat erdoor als een mes door boter!

Tot slot worden de kepers van het sierdak op hun plaats gelegd en met L-ijzers op hun plaats vastgezet. Aan het uiteinde wordt een boezemplank geslagen waaraan later de dakgoot zal bevestigd worden.

De kepers van het sierdakje liggen op hun plaats. Nu de boezemplank nog...

Ik sluit de dag af met het op zijn plaats slaan van de panlatten die als nok moeten dienen en dan is het alweer de hoogste tijd om op te ruimen.

Morgen is het zondag en dat is onze verplichte rustdag. Maandag gaan we proberen de laatste hand te leggen aan de leidingen en afvoer op het gelijkvloers, het vals dak van onderdak voorzien en enkele muren verder afwerken.