Balken kunnen koppig zijn, maar de aanhouder wint!!!

Vanmorgen hebben Eefje en ik alvast ons sierdakje van onderdak voorzien. Ik vanop de stelling en Eefje vanop de ladder op de eerste verdieping. Zo kunnen we het onderdak samen goed strak trekken en vastnagelen met de tengellatten.

Daarna zijn we alvast begonnen met het verder verankeren van ons sierdakje. Zoals gisteren al gezegd zal dit een goeie 500 kg gaan wegen en dus zorgen we best dat er voldoende tegengewicht gecreëerd wordt om dit op zijn plaats te houden. We zouden niet willen dat een bezoeker dit op zijne kop krijgt, he…

Een nagel omhoog vastkloppen is niet zo eenvoudig. Je kan de concentratie zo op het gezicht van ons Eefje aflezen...
De laatste nagel gaat in het verankeringsijzer en daarmee staan de verticale balken vast die als tegengewicht moeten dienen.

Het enige wat we nu nog moeten doen om alles definitief te verankeren is de verticale balken extra verstevigen door een balk tussen de twee draagbalken van het houtskelet te zetten en de grote balken hieraan verankeren. Dat wordt werk voor morgen, want we willen vandaag de muur van de slaapkamer eerst afwerken.

Zo gezegd, zo gedaan en met goeie moed beginnen we met het aandrukken van de balen stro aan de rechterkant van de achterste muur. Gdvdmm! Die balk wil niet echt luisteren. De klassieke truuk met de krik onder het balkje tegen de zijkant gaat niet omdat we gewoon te weinig ruimte hebben en dus proberen we allerlei technieken uit:

  1. Balk boven de draagbalken van het skelet, schuine hoek tussen dit balkje en het dak en dan de krik eronder. No go, het balkje blijft niet op zijn plaats van zodra er druk op komt te staan.
  2. Een autokrik aan elke kant tussen de aandrukbalk en de draagbalk van het plafond van het houtskelet. Een balk erboven om te zorgen dat de krik in het midden druk kan zetten en draaien maar. Helaas, dit lukt ook niet omdat de ene krik zoveel druk niet aankan en omdat  de andere niet mooi in het midden geplaatst kan worden.
  3. We overwegen even om het stro in te slijpen en aan  te drukken met een balk, maar dit levert hetzelfde probleem als daarvoor. Geen plaats om aan te drukken.
  4. Uiteindelijk komen we tot de conclusie dat we de bovenste strobalen best bijscheren zodat ze iets smaller zijn, waardoor de  aandrukbalk lager komt te liggen en er voldoende ruimte zal zijn om onze potkrik tussen de balk en de draagbalk van het plafond te zetten. Boven de krik nog een balkje zodat we de twee aandrukbalken mooi gelijktijdig kunnen aandrukken. We moeten er wel ook even aan denken om onze wilgentakken enkele centimeters in te korten, anders zijn deze te lang om door de strobalen gestoken te worden.

Yes! Deze laatste poging loopt perfect en na bijna 3 uur zwoegen is dit stukje muur eindelijk aangedrukt! We passen dezelfde techniek toe voor het stukje muur in de hoek en dan is het alweer de hoogste tijd om op te ruimen en huiswaarts te keren.

Morgen gaan we het kader voor de buitendeur van de keuken uittimmeren zodat we die muur kunnen afwerken en daarna de muur erboven in de slaapkamer kunnen afwerken.