Een weekje muurtjes bouwen…

Maandagavond zijn we eerst begonnen met het plaatsen van de hoek van de rechtergevel en de carport vooraan. Daarna aansluitend het stukje muur onder het raam van de rechtergevel geplaatst en toen was het alweer de hoogste tijd om naar huis te gaan.

Dinsdagavond was de beurt aan het stukje muur van een halve meter boven het raam van de carport aan de voorgevel. Hiervoor worden er eerst aan beide zijden twee balkjes van 46cm geplaatst. Deze worden zijdelings vastgeschroefd op de steunbalken en zullen er voor zorgen dat de horizontale balken waarop het stro zal rusten op hun plaats komen.

Daarna worden de horizontale balken tussen de steunbalken geplaatst en met de zware hamer naar boven gemept tot ze mooi aansluiten tegen de korte balkjes. Daarmee zijn we meteen zeker dat deze ook mooi waterpas is en schroeven we de balken met enkele stevige schroeven vast in de verticale balkjes.

De hoogte komt mooi overeen met de breedte van een strobaal, of toch ongeveer… De balen tussen de balken klemmen blijkt niet zo evident en dus kruip ik op de stelling om vanop die hoogte de balen “nen goeie sjot” te kunnen geven. Zo lukt het wel. En als er twee balen op hun plaats staan, zetten we in het midden aansluitend nog twee verticale balkjes. Ook deze worden langs onder vastgeschroefd tegen de horizontale balken en daarmee voorkomen we dat de horizontale balken in het midden gaan doorbuigen.

We sluiten de avond af met het opvullen van het linker vak met twee extra strobalen om het muurtje compleet te maken.

Woensdagavond wordt de hoek tussen de achtergevel en de rechter zijgevel gemaakt. Dit hebben we al eerder gedaan en dus valt dat qua moeilijkheidsgraad wel mee. Het is wel belangrijk dat deze hoek mooi verticaal staat, want aansluitend hierop zal het raam met de schuifdeur naar het terras achteraan geplaatst worden. Daarna is het de beurt aan het stukje muur boven de voordeur.

We gebruiken hier dezelfde techniek als voor het stukje muur boven het raam van de carport.

Eefje houdt de balk omhoog terwijl ik hem vastschroef. Om de één of andere reden vroeg dit gewoon om een foto...

Het grootste verschil is dat de ruimte boven de deur maar 28,5 cm breed is in plaats van een halve meter. We moeten dus een aantal balen op maat splitsen en dan deze ertussen klemmen. Niet evident, want vlak boven de stelling is er het plafond en dus is het best een uitdaging om het stro op zijn plaats te “sjotten”.

Eefje vult de ruimte tussen de balen op en daarmee is het stukje muur boven de voordeur ook helemaal af.

Donderdag en vrijdag werd er door andere verplichtingen niet gewerkt. We vonden het heel spijtig, want het muurtjes bouwen gaat eigenlijk best goed vooruit en bijgevolg zijn we gemotiveerd om verder te werken.

De zaterdag was net als de voorbije weken ook Papa Jef weer van de partij om verder te werken aan de raamkozijnen. Een preciesiewerkje dat ik graag aan hem overlaat.

Terwijl Eefje op school de kindjes leert schilderen zorg ik ervoor dat de afvoer door de balk op de hoek tussen de muur van de garage en de voorgevel geleid wordt en zo omhoog naar de studio. Zo zal later het water van de het pompbakje in de studio ook mooi naar beneden naar de centrale afvoer kunnen lopen.

Papa Jef steekt even een handje toe om het gat van 40mm te boren door de balk zodat ik gewoon de buis er moet doorsteken en alles netjes aan mekaar lijmen.

De afvoerbuis gaat dwars door de balk zodat ze vandaar omhoog naar de studio geleid kan worden.

Daarna leg ik de laatst dakpannen van het sierdakje op hun plaats. Er was nog één halve pan die gelegd moest worden en de 3 kantpannen moesten nog vastgezet worden. Alleen waren de schroeven om de pannen mee vast te zetten op en na op 3 verschillende plaatsen geweest te zijn zonder schroeven te vinden, lossen we het dan maar anders op. Vastschroeven met een paar stevige inox schroeven en dan met de siliconenspuit afdichten in plaats van met het rubbertje dat er normaal onder zit. Een creatief idee van Papa Jef.

Na het dak sla ik enkele metalen plaatjes in een hoek van 90° zodat dit L-ijzers worden die kunnen dienen om balken mee vast te zetten. Onze voorraad L-ijzers was op, dus het was de hoogste tijd dat we er nieuwe maakten!

En daarmee is het de hoogste tijd om de muur voor de trap te beginnen opvullen met stro. De lijm van de afvoer zal nu voldoende gehard zijn zodat het stro er onder, boven en langs geklemd kan worden zonder te riskeren dat de buizen lossen.

Eerst worden er weer twee balken verticaal geklemd en dan het stro tussen de balken geklemd, net als voor de andere muren. Ik ben net bezig met de eerste rij stro als mijn vrouwke terugkomt van lesgeven en mij een handje komt toesteken.

Met twee gaat het werk uiteraard iets vlotter en voor we het goed en wel beseffen is het alweer de beurt aan de laatste rij strobalen van deze muur. De gevreesde verticale strobalen. We willen het dit keer proberen om met onze voet de balen er tussen te drukken vanop de stelling. Maar omdat de trap in de weg staat, moet eerst deze even aan de kant gezet worden.

Daarna de stelling voor de muur en zo gaat het inderdaad een stuk vlotter om de strobalen op hun plaats te duwen.

Niels komt ook even langs op de werf om samen met Papa Jef te bespreken hoe hij zelf een mechanisme in mekaar gaat lassen om daarop een katrol te bevestigen om het glas voor de ramen mee omhoog te hijsen.

We sluiten onze werkdag af met de trap weer op zijn plaats te zetten en de werf op te ruimen.

Zondag hebben we een rustdagje ingelast om de batterijen op te laden voor de volgende werkweek. We gaan daarin proberen om de muren van de garage af te werken tegen het volgende weekend.