6 / 15 / *44,2

Deze week werd er nog niet gewerkt in ons huis omdat we allebei ’s avonds onze verplichtingen hadden, maar vandaag hadden we samen met Papa Jef een afspraak met Danny van de Schriekse Glaswerken Wijns om over glas te praten.

Het werd een leerrijke uiteenzetting over soorten  glas, isolatiewaarden, wettelijke verplichtingen, … Je kan dus stellen dat we vandaag een heel stuk wijzer geworden zijn en ook een mondje kunnen meepraten over glas.

Zo wisten we bijvoorbeeld nog niet dat sinds 2009 het verplicht is om gelaagd glas te voorzien als je ramen minder dan 90cm van de vloer komen. Toch wel belangrijk om te weten. Het komt er op neer dat alle ramen, behalve de ramen boven de vide van gelaagd glas voorzien zullen moeten worden.

Voor een ideale isolatiewaarde, is het best dat het 3de glasoppervlak van een coating voorzien wordt. Dit is het 3de glasoppervlak als je begint te tellen vanaf de buitenkant van het raam.

Een schematische voorstelling van de glasoppervlakken bij enkelvoudig dubbel glas.

Jullie vragen je misschien af wat de titel van onze blog van vandaag wil zeggen. Wel, dit is de schematische voorstelling hoe de glazenmaker ramen typeert.

6 = 6mm, de dikte van het raam langs de buitenzijde

15 = 15mm, de ruimte tussen de twee ramen

* = duidt aan waar de zonnewerende coating aangebracht wordt

44,2 = dubbel gelaagd glas, bestaand uit 2 glasplaten van elk 4mm dik waartussen 2 beschermfolies aangebracht werden

In de voorstelling zoals deze, wordt de zonwerende coating dus aangebracht op het 3de glasoppervlak.

Nu nog even alle maten exact opmeten om een definitieve prijsofferte te kunnen aanvragen en we kunnen ons glas bestellen…