Nog meer muren…

Deze week zijn we weer druk bezig geweest met het afwerken van extra muren.

Tijdens de week hebben Eefje en ikzelf ons geconcentreerd op de muur van de garage langs de voorkant van het huis. Deze leverde weer een extra uitdaging op, want hierin moeten we exact 2m stro opstapelen en dus kunnen we geen twee keer twee strobalen stapelen, want dan is er geen ruimte meer over om de laatste balk om het stro aan te drukken te leggen.

Daarom worden er eerst twee rijen strobalen geplaatst en op de normale manier aangedrukt. Daarboven leggen we een rij strobalen en daarbovenop enkele losgemaakt pakketjes van de strobalen. Deze drukken we dan aan zodat er exact genoeg ruimte overblijft om hier een strobaal op zijn kant tussen de laatste balk en het plafond te klemmen. Om deze laatste op zijn plaats te krijgen, zetten we een stelling op waar ik bovenop kan gaan liggen en dan met de voeten de strobaal ertussen sjotten. Niet comfortabel, en lichtjes claustrofobisch, maar het werkt wel!

Op zaterdag moet Eefje de hele dag gaan lesgeven en dus komt mijn schoonbroerke, Jens een handje toesteken. Terwijl Papa Jef verder werkt aan de ramen, werken Jens en ik de muur aan het overdekt terras van de garage af. Het werk vlot goed en dus zijn we al vrij vroeg klaar met deze muur. Het vergt wel veel energie om die laatste strobalen ertussen te duwen en omdat ik normaal gezien nog moet gaan tennissen houden we het daarna voor de zaterdag voor bekeken.

Jens had ook nog een verrassing bij voor ons. Papa Jef heeft een hijsmotor gekocht om het glas van de ramen makkelijk naar omhoog te kunnen trekken, maar we hadden nog een constructie nodig om deze hijsmotor op te monteren. Niels heeft dit voor ons in mekaar gelast en het resultaat is echt wel knap. Een verticale buis wordt tussen twee balken van het skelet geklemd met een stalen plaat. De onderste kan met een stellingpoot omhoog gedraaid worden zodat deze goed klemt. Over deze buis wordt een horizontale draagarm en een schuine balk geschoven zodat er een driehoek gevormd wordt waar op het uiteinde de hijsmotor aangehangen wordt. Eenvoudig in zijn ontwerp, vernuftig aan mekaar gelast. We zullen één van de volgende dagen een paar foto’s plaatsen.

Op zondag zijn Eefje en ikzelf weer met ons tweetjes op de werf en wordt er op de stelling gewerkt om de muur van de woonkamer af te werken. Op de benedenverdieping was dit de eerste muur die we toen nog samen met onze architect gebouwd hebben. Nu was het dus de hoogste tijd om deze verder omhoog te trekken. Omdat deze muur boven de vide is, moeten we hier op de stelling werken. Best wel een uitdaging, want op een stelling sta je toch altijd net iets minder vast dan op de begane grond, nietwaar.

Omdat we op de stelling moeten werken, worden de balken om aan te drukken beneden op maat gezaagd, maar boven op de stelling pas aan mekaar gezet. Daarna leggen we deze samen op zijn plaats om aan te drukken. De eerste balk wordt op de klassieke manier aangedrukt. Voor de tweede hebben we maar 13cm vrije ruimte en moeten we dus weer iets nieuws fantaseren. We proberen een techniek die we eerder al toegepast hadden in de muur van de slaapkamer. Boven de plafondbalken van het skelet zetten we een driehoek tussen de balk en de schuine balken van het dak. Daaronder zetten we een balkje en de krik om aan te drukken. Zo lukt het ons om heel eenvoudig het stro aan te drukken met de balk.

De resterende ruimte van 19cm vullen we op met op maat gemaakte strobalen en daarmee is er weer een muur klaar.

De muur boven de vide is helemaal klaar! Jippie!!

Niels en Nadia komen ons nog verrassen met iets lekkers en daarna rijden we moe, maar voldaan weer naar huis.

Woensdag beginnen we aan de muur van de badkamer. Deze belooft ons ook weer voor de nodige uitdagingen te zorgen, maar meer hierover volgende week…