De muur in de badkamer

Deze verdient echt wel een apart bericht, want deze muur is allesbehalve een gewone muur.

Doordat het sierdak hier door de muur steekt was er toch wel wat extra puzzelwerk nodig om deze muur tot een goed einde te brengen.

Het begin is klassiek: stro tussen de balken steken van het houtskelet en aanvullen met extra los stro om de aansluiting met de muur van het gelijkvloers te verzekeren. Daarbovenop wordt een rij strobalen geplaatst en aangedrukt. De strobalen passen net onder de balk waarop de gordingen van het sierdakje rusten, dus dat komt goed uit. Maar daarna wordt het iets moeilijker.

Omdat de balk waarop het dakje rust in de muur zit, kunnen we de muur niet gewoon verder naar boven bouwen. We hebben niet echt zin om allemaal balen van 26cm te maken om tegen de balk te plaatsen en zo aan te drukken, maar het eerste lumineuze idee van deze week lost dat probleem op:

We plaatsen gewoon een rij strobalen op hun kant op de onderste laag en drukken deze aan en zorgen hierbij ervoor dat de aandrukbalken exact gelijk komen met de bovenkant van de steunbalk van het sierdak. We hebben ook niet echt zin om allemaal strobalen op maat te maken om tussen de tussenschotten van het sierdakje te steken en dus wordt hierbovenop verder gewerkt door eerst pakketjes stro te leggen van ongeveer 20cm hoog en 36cm breed. Hierbovenop zetten we opnieuw een strobaal op zijn kant zodat de muur perfect gelijk omhoog loopt tot net boven de extra steunbalken die de tussenschotten op hun plaats houden. We drukken opnieuw aan zodat de aandrukbalken perfect gelijk komen met de bovenkant van de steunbalk.

Zo krijgen we over de hele lengte van de muur een perfecte horizontale balk exact gelijk met de bovenkant van het sierdakje.

In het midden hierin voorzien we een uitsparing van 80cm breed voor een openklapbaar raampje en de rest vullen we weer op met strobalen. De strobalen worden dit keer weer gelijk met de buitenkant van de muur gezet.

Als eindresultaat krijgen we dus een stromuur die onderaan en bovenaan 10cm inspringt. De ruimte onderaan zullen we gebruiken als valse muur om afvoerleidingen en dergelijke in te verstoppen. De ruimte bovenaan laten we zoals ze is. De rand zullen we later met een houten balk afwerken zodat dit een aanrecht wordt waarop we allerlei badkamerspullen kwijt kunnen.

Zaterdag nemen we de fotocamera nog een keertje mee en zullen we proberen om dit alles een beetje in beeld te brengen. Da’s beloofd!