De schilderatelier/fotostudio krijgt vorm…

Op woensdagavond zijn we begonnen met het bouwen van onze grootste stromuur: de muur langs de voorgevel van de schilderatelier/fotostudio. We beginnen met een verticale balk te plaatsen van 3m hoog tussen de dragende balken van het skelet om de rechterkant van de muur op te splitsen in twee helften. Anders is de afstand te groot om de strobalen aan te drukken en gaan de aandrukbalken te ver doorplooien.

We zijn net goed bezig als onze bouwlamp het begeeft. Gelukkig is op dat ogenblik “den Brico” nog open en gaan we dus snel  twee vervanglampen halen, zodat we verder kunnen werken en als deze het ook begeeft, we die meteen kunnen vervangen. We werken stevig verder tot 22u en tegen dan hebben we toch twee rijen strobalen op hun plaats staan, aangedrukt en al.

Op donderdagavond wordt de muur verhoogd met twee extra lagen en wordt de eerste schuine kant helemaal tot boven opgevuld met stro.

Zaterdagmorgen moet Eefje traditiegetrouw weer lesgeven, maar Papa Jef en ikzelf zijn alweer vroeg van de partij. Papa Jef begint meteen aan het in mekaar steken van de laatste raamkozijnen zodat alle maten voor het glas defenitief doorgegeven kunnen worden via Danny van Schriekse Glaswerken Wijns. In totaal 23 glasoppervlakken moeten er uiteindelijk besteld worden. Ondertussen begin ik alvast met de zijmuur van de schilderatelier/studio.

Tussendoor wordt ook de lier een keer getest met gewicht dat ongeveer overeenkomt met een groot raam en de steunbalk buigt toch vrij hard door. We besluiten het zekere voor het onzekere te nemen en vragen Niels om een kijkje te komen nemen en te zien hoe de constructie beveiligd kan worden.

Terwijl ik nog aan de zijmuur bezig ben, komt ook Eefje toe en nu kunnen we met ons twee verder werken aan de muur. Zo gaat het toch een stuk vlotter! De zijmuur heeft weer een nieuwe uitdaging, want hier is er maar een enkele balk van het skelet en kunnen we de bovenste strobalen dus niet op de normale manier klemmen. We lossen dat op door zelf de tweede balk te maken met twee juffers zoals we die gebruiken om het stro aan te drukken.

Aan de zijkant moet er nog een afvoer tegen de muur bevestigd worden voor de pompbak van de schilderatelier en dus wordt ook dat meteen in orde gebracht.

Papa Jef moet op tijd naar huis, maar onze energie is nog niet op en dus werken we nog de halve muur van de voorgevel af alvorens we onze welverdiende frietjes gaan eten. Een wekelijkse traditie op zaterdag…

Op zondag werken Eefje en ik aan de voorgevel aan de linker hoek van de voorgevel. Eerst worden de strobalen tussen de schuine kanten van het dak uitgehaald zodat we de strobalen van de muur hierin verder kunnen laten doorlopen en zo de verbinding tussen de muur en het dak verzekeren. Zoals altijd is de bovenste driehoek van de muur weer een extra uitdaging. We stoppen eerst stro in de bovenste hoek en plaatsen dan hieronder een balk die alles op zijn plaats houdt.

Eefje zit in de muur van de studio, klaar om de tweede helft van de steunbalk vast te zetten. Zo schattig, dat moest gewoon op foto...

Daarna wordt van beneden naar boven de muur verder opgebouwd totdat er nog een tussenruimte overblijft die we moeten opvullen door strobalen op maat te maken en ertussen te klemmen. We zijn hier net mee klaar als Niels en Nadia toekomen op de werf.

Niels legt ons uit hoe hij te werk zal gaan om de constructie van de lier te verstevigen. Het komt erop neer dat we deze in twee richtingen zullen verankeren, zodat er voldoende tegenwerkende kracht zal zijn om te voorkomen dat deze gaat doorplooien. Daarna helpt hij nog een handje om de horizontale balken tussen de zonet opgerichte hoek en de centrale balk van de voorgevel te klemmen. Deze zal de bovenzijde van het kader voor het raam van de voorgevel vormen.

Met het winteruur is het ondertussen al een tijdje donker en de vermoeidheid begint toe te slaan, dus wordt er daarna opgeruimd.

Morgen, maandag, komt Jens een handje toesteken terwijl ik werken ben. Ik ben al heel benieuwd naar wat er allemaal klaar gaat zijn tegen dat ik terugkom van het werk…