Schilderen…

Vandaag weer een poging gedaan om een keertje vroeger op te staan, maar blijkbaar waren we allebei goed moe van het harde werk gisteren en dus staan we tegen 10u op.

Na het ontbijt vertrekken we weer richting ons strohuisje, want vandaag gaan we zo veel mogelijk gebruik maken van het licht om ramen te schilderen. Alvorens we kunnen beginnen moeten er voor de verandering weer wat dingen verhuisd worden. Zo wordt de ruimte waar onze slaapkamer zal komen helemaal leeg gemaakt zodat we de afgewerkte ramen daar tijdelijk aan de kant kunnen zetten.

De schilderatlier / fotostudio zal gebruikt worden om de ramen te schilderen en we kunnen dus zeggen dat de ruimte echt gebruikt zal worden voor wat ze voorzien is: schilderen! Afgelopen vrijdag hebben Eefje en Papa Ronny deze ruimte alvast voorbereid door ze van de rest van de eerste verdieping af te schermen met plastiek. Zo werd er een aparte stofvrije ruimte gecreëerd. Daarenboven verkleint dit ook de ruimte om te verwarmen met het gehuurde warmtekanon. We hebben dit gehuurd omdat volgens de voorschriften van onze beits, deze enkel tussen 10°C en 25°C gebruikt kan worden en de huidige temperaturen liggen nu eenmaal een stukje lager.

Alvorens we beginnen met schilderen, worden de ramen stofvrij gemaakt door met de stofzuiger het zaagsel en schuurstof op te zuigen.

Eerst wordt het stof van de ramen verwijderd met de stofzuiger. Het is immers belangrijk dat deze stofvrij zijn om een perfect resultaat te krijgen.

We markeren ook de latjes die nog los in de ramen liggen, want het is belangrijk dat deze nadat ze geschilderd zijn weer perfect op de juiste plaats gelegd worden. We spreken een duidelijk en eenvoudig systeem af: We nummeren de ramen van eenzelfde kader van links naar rechts en markeren de latjes dan met Links 1, Rechts 1, Boven 1 en Onder 1 door met een nagel L1, R1, B1 en O1 in te krassen. Dit zal nadat het latje geschilderd werd nog perfect leesbaar blijven, dus is het uiteraard belangrijk dat je dit krast op een plaats waar je dit later niet meer ziet! Voor het tweede raam, wordt uiteraard de 1 door een 2 vervangen, dat spreekt voor zich.

Dan worden eerst de losse latjes geschilderd zodat deze al kunnen beginnen drogen terwijl het raam zelf geschilderd wordt.

Voor het raam zelf, beginnen we aan de achterkant, gevolgd door de zijkanten. Daarna wordt het raam omgedraaid en schilderen we de voorkant. Als het raam zo helemaal klaar is, wordt het even aan de kant gelegd om verder te drogen en beginnen we aan het volgende raam. Als het raam en de latjes droog genoeg zijn, wordt alles weer in mekaar gepuzzeld en in de “wachtzaal” aan de kant gelegd.

Het schilderen gebeurt in 3 stappen:

  1. Met de verfborstel de beits uitstrijken over het hout.
  2. Met een pluisvrije doek (we hebben hiervoor een lelijk oranje laken opgeofferd) de overbodige verf afstrijken. Zo voorkom je dat deze gaat doorlopen en lelijke druipranden creëert.
  3. Met de droge borstel nog een keer nastrijken voor een perfect eindresultaat.
Stap 3: met de droge borstel nog een keer nastrijken voor een perfecte afwerking van de eerste laag.

Ook heel belangrijk: regelmatig de verf opnieuw omroeren. Anders riskeer je dat het pigment naar de bodem zakt en je naarmate je naar het einde van je pot verf toekomt je verf donkerder is dan waar je mee begonnen bent.

We hebben ons dus de gewoonte aangekweekt om telkens als we verf op onze borstel doen eerst even de verf opnieuw om te roeren.

Het werk vordert goed en tegen 20u zijn er twee ramen helemaal klaar en zijn van het derde raam de losse latjes al geschilderd.