Binnenmuurtjes bouwen…

…is het thema van deze week.

Maandagavond werd één kant van de muur van de living beneden bekleed met OSB-platen, zodat onze woonruimte beneden al een goeie indruk geeft van de definitieve vorm.

Op woensdag hebben we dan het kader geplaatst van de muur tussen de studio/schilderatelier en de traphal. Deze bracht een extra uitdaging mee, omdat we hier op de rand van het trapgat moeten werken. Zolang de muur nog niet dicht is, vormt dat niet echt een probleem, omdat je dan nog op de steunbalken kan gaan staan tussen de verticale planken, maar zodra de onderste OSB-platen op hun plaats staan lukt het niet meer om vanop de trap de volgende OSB-platen op hun plaats te schroeven.

Gelukkig weet mijn vrouwke hiervoor een oplossing: we schroeven een plank tegen de steunbalk zodat de bovenzijde gelijk komt met de bovenkant van de steunbalk. Hierop kunnen we dan planken leggen die we over het trapgat kunnen leggen en op de plank vastschroeven zodat ze niet kunnen wegschuiven. Omdat het al laat wordt, houden we het na het vastschroeven van de plank voor bekeken.

Vandaag maken we dan werk van het bekleden van de muur met OSB-platen.

De eerste rij OBS-platen kunnen we nog plaatsen vanop de trap.

Vooraleer we de onderste OSB-plaat vastzetten corrigeren we met de waterpas even dat ze mooi waterpas ligt. Dat vergemakkelijkt het werk naar boven toe.

De platen worden vastgeschroefd op 5cm van de boven- en onderkant.
Voordat we de volgende rij OBS-platen op hun plaats zetten, merken we de onderliggende plaat waar de balken staan om ze op vast te schroeven.

Als we bijna boven zijn, merken we dat we onze smalle overschotjes beneden hebben liggen, maar we hebben natuurlijk wel ons trapgat dichtgemaakt… Geen probleem, we schroeven één plank weer los en Eefje wurmt zich ertussendoor naar beneden om beneden de smalle overschotten te gaan halen.

Eefje verwijdert een plank zodat ze zich naar beneden kan wurmen om plankjes te halen voor het laatste stukje muur bovenaan.

Deze zagen we dan op maat zodat ze tussen de ruimte die overgebleven is passen. Omdat we aan geen van de twee kanten een groef hebben in onze overschotten, maken we aan de onderkant van deze smalle strook zelf een groef met ons handcirkelzaag. Geen sinecure, maar gelukkig hebben we ondertussen al veel kunnen oefenen en lukt het best om deze groef te zagen. Alleen moeten we sneller van batterij wisselen, omdat dit ons zaagje serieus afmat.

Het laatste stukje OSB is vastgeschroefd en er is alweer een muur klaar om gevuld te worden met leidingen en geluidsisolatie...